Mantolama, ısı yalıtım teknikleri arasında popülaritesi yüksek olan bir yöntemdir. Isı enerjisinden en az %40-45 tasarruf sağlamaktadır. Mantolama işleminde kullanılan ısı yalıtım levhası, ısı yalıtımından yüksek oranda tasarruf etmemizi sağlar. Bu levhanın kalınlığı 2 cm’den başlayıp, kullanım alanı ve bölgesine göre 10 cm’ye kadar çıkabilmektedir. Isı levhasının kalınlığı, ısı yalıtım oranı üzerinde oldukça büyük etkiye sahiptir. Eps ve Xps malzemelerinin mantolama işlemi içerisindeki yoğunluğu 15-30 kg/m ³ arasında yer almaktadır. Bu yoğunluk, mantolama işlemi sayesinde tasarruf edilen enerji miktarının ne kadar ciddi boyutlara varabildiğinin kanıtı niteliğindedir.
Mantolama tekniği, yalıtım levhasının dış cepheye iliştirilmesi olarak da ifade edilebilmektedir. Bu iliştirme temel olarak 2 farklı biçimde yapılabilmektedir. Mantolama işleminde ısı yalıtım levhasının dış yüzeye geçirilmesi dendiği zaman akla yapıştırıcı ve dübel kullanımı ile mantolama işlemi gelmektedir. Yapıştırma tekniği ile yapılan mantolama işleminde yalıtım levhasının üzerine yapıştırma harcı sürülür. Yalıtım levhası, doğrudan dış yüzeye yapıştırılır ve yüksek kuvvet uygulanır. Daha sonra yalıtım levhasının arka kısmına sıva sürülerek file ile kaplanır. Son olarak da dekoratif kaplama malzemeleri kullanılarak mantolama işlemi bu şekilde sonlandırılır. Dübel ya da benzeri sabitleyicilerin kullanıldığı mantolama işleminin, yapıştırma harcı kullanılan mantolama işleminden tek farklı levhanın dış yüzeye dübel ya da herhangi bir sabitleyici ile bağlanmasıdır. Her iki yöntem de oldukça sık kullanılmaktadır.
Mantolama, ısı yalıtım araçları kullanılarak yapılan iç ve dış kaplama işlemidir. Bu işlemin amacı, ısıdan tasarruf etmek ve doğal enerjiden faydalanmaktır. İnşaat sektöründe son dönemlerde sıkça kullanılan mantolama yöntemini şimdi daha yakından tanımaya çalışalım. Mantolama işleminde genel olarak xps ve eps malzemeleri kullanılmaktadır. Bu malzemelerin mantolama işleminde çok özel bir yeri söz konusudur. Eps, inşaatta ve farklı alanlarda kullanılan sert bir köpüktür. Bu sert ve dayanıklı köpüğün temel amacı, kullanıldığı yapıyı fiziksel etkenlerden korumaktır. Eps kullanılan bina ve yapıların, eps kullanılmayan bina ve yapılara oranla daha iyi korunduğunu söyleyebiliriz. Eps, yalıtım sistemlerinin ana elemanlarından birisidir, bu nedenle mantolamada da sıkça karşımıza çıkar. Eps malzemesinin en önemli özelliklerinden birisi, uzun süreli kullanımıdır. Eps malzemesi, kullanılan inşa ayakta durduğu sürece hasar görmeden kullanılabilir. Nem, sıcaklık ve benzer fiziksel koşullara maruz kaldığı zaman yapısında herhangi bir bozulma meydana gelmez, bu sebeple inşaatlarda en sık kullanılan yapı malzemelerinden biri olarak gösterilebilir. Geri dönüşüm özelliğine sahip olan eps, mantolama tekniği sayesinde tasarruf edilen enerjinin büyük bir kısmını tek başına muhafaza etmektedir. Eps malzemesinin bir takım türevleri yanmama özelliğine sahiptir, bu yönü sayesinde yangın riski yüksek alanlarda ve binalarda sorunsuz bir biçimde kullanılabilir.
Eps malzemesini detayları ile inceledikten sonra xps malzemesi üzerinde durmaya başlayabiliriz. Xps de tıpkı eps gibi mantolamada en sık kullanılan malzemelerden biri olarak dikkat çeker. Hatta bu iki malzemenin kullanımı açısından farklı görüşlerin ortaya atıldığını söyleyebiliriz. Xps, mantolama ve benzeri tekniklerde çok uzun yıllardan bu yana kullanılmaktadır. Eps ise xps malzemesine oranla daha yenidir, diyebiliriz. Polistren taneleri, xps ve eps malzemelerinin ana elamanıdır. Polistren taneleri, özel teknikler sayesinde şişirilir ve bunu akabinde xps ve eps malzemeleri ortaya çıkarılır. Şişirme işlemi, pentan ve benzeri yüksek yoğunluktaki gazlardan yararlanılarak yapılır. Xps ve eps malzemeleri, gelişen teknolojinin ışığında çok rahat ve istenir biçimde kullanılabilir. Xps ve eps malzemelerinin boyutundan tutun da enine kadar birçok özelliği, yüksek değerli teknoloji araçları sayesinde belirlenebilmektedir. Bu durum malzemelerin çok farklı ve özel alanlarda kullanılmasına olanak sağlar.
Mantolama işlemi ya da benzer tekniklerin kullanımında istenen boyutlara kolaylıkla getirilebilir. Kesici aletler kullanılarak aşınmadan kesilebilir. Eps malzemesinin özelliklerine baktığımız zaman da yine xps ile benzer özelliklerin yer aldığını rahatlıkla görebilmekteyiz. Eps de tıpkı xps gibi sudan etkilenmez, bu sayede sık yağmur yağan bölgelerde dahi gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Isı enerjisinden tasarruf etmemiz için her iki malzeme de kullanılabilmektedir.