Çatı Aktarma Nedir & Nasıl Yapılır ?
Çatılardan beklenen en önemli işlevlerden biri de su yalıtımı sağlamasıdır. Kiremit çatı örtüleri dış hava şartları ve üzerinde gezilmesi nedeniyle hasar aldığında kendisinden beklenen görevleri yerine getirememeye başlar, bu durum oluştuğunda çatı ana taşıyıcı elemanları ve çatı döşemesi suya maruz kalmış olur. Kiremit çatı örtülerinin eski performansına kavuşmaları için yapılan uygulamalara çatı aktarma uygulaması denir.
ÇATI AKTARMA NASIL YAPILIR
Çatı aktarma uygulaması genel olarak 5 aşamada gerçekleştirilir.
Kiremitlerin Kontrolü : Çatı kiremitleri kontrol edilerek kırık olanlar ile tekrar kullanılabilecek olanlar birbirlerinden ayrılır. Çatı aktarma maliyeti düşünülerek, kiremit kontrolü esnasında kiremitlere zarar verilmemesine dikkat edilmelidir. Tüm uygulamalar tamamlandıktan sonra kiremitler tekrar çatı yüzeyine kaplanır.
Su Yalıtım Örtüsünün Değiştirilmesi : Eski su yalıtım örtüsü sökülerek yerine polyester keçeli kiremit altı örtüsü serilir ya da pürmüz yardımıyla membran yapıştırma uygulaması yapılır.
Çatı Taşıyıcılarının Güçlendirilmesi : Çatı taşıyıcı elemanları (ahşap karkas) kontrol edilerek hasarlı olanlar yenileri ile değiştirilir.
Gizli Dere / Dere : Çatıda gizli dere bulunuyor ise, havuzlama tekniği ile yalıtım yapılarak yağış sularının içeri sızması engellenir. Çatıdaki asma dereler yenisi ile değiştirilir.
Baca ve Asansör Kulesi : Asansör kulesi ve baca kenarları gibi riskli bölgelere, çatı kaplamasına doğru 25 cm, yukarıya doğru ise en az 15 cm membran uygulaması yapılarak su girmesi engellenir.
Kiremit Çatı Kaplamalarının Tadilatı : Kiremitlerin döşenebilmesi için çatıda merteklerin üzerine kiremit altı tahtası çakılması ve bu tahta kaplamaların üzerine de nitelikli bir su geçirmez bitümlü membran örtü serilmesi gerekir. Bu örtü kiremitlerden sızabilecek suyun aşağıya geçmesini engellemek için kullanılır. Çatı kiremitleri tek tek kontrol edilmeli kırılan kiremitler yenisi ile değiştirilmelidir. Bakım ve kontrol aşamasında kiremitlere zarar vermeyecek şekilde üzerinde gezilmesine dikkat edilmelidir.
Çatı aktarma uygulaması tamamlandıktan sonra kiremitlerin üzerinde gezilmemesi, eğer gezilecek ise ahşap kalas ile yürüme yolları yapılarak kiremitlerin üzerine gelen yüklerin dengeli dağıtılması çatının uzun yıllar görevini yerine getirmesi açısından önemlidir.